Начало*      За нас*     Програми*     Партньори*     Дарения*     Новини*     Галерия*     Контакт*


 Новини


Какво му става на българина днес? - отговори от Стела Богомилова и д-р Гълъбова в предаването "Трибунал" на TV7 (3 октомври 2012 г.). Пълен видеозапис тук.


увеличи


увеличи


Любпитни анализи за знакови фигури на българското общество (Сашка Васева, Коце Ламята, Дучето, Киро Скалата, Цеци Лудата глава, Вили Вуцов), направени в предаването "Виенско колело" на TV7 от Стела Богомилова, можете да проследите на видеозапис тук

Научното списание "Педагогика" (книжка 6, 2012)
публикува обширна статия
"Дислексията от психолингвистично гледище"
на Стела Богомилова.
Целия текст на статията в .pdf

Снимки от Лятната занималня към фондация "Стела Богомилова" - м. юни 2012 г. можете да видите тук.

На 28 юни 2012 г.се проведе слушателски курс на тема "Увод в РВВ и дислексия" по системата ПЛОМТ с преподаватели от 81 СОУ "Виктор Юго" и 14 СОУ "Проф. д-р Асен Златаров". Снимки от събититето можете да видите тук.

Покана за участие в обсъждане относно прилагането на Кохезионната политика на ЕС - 3 април 2012.
Целия текст в .pdf
Фондация "Стела Богомилова" е лицензирана от 24 февруари 2012 до 24 февруари 2015 г. за социални услуги за деца с обхват Център за социална рехабилитация и интеграция от Държавната агенция за закрила на детето към Министерки съвет на Република България.

По инициатива на Регионалния инспекторат на образованието - РИО и в контекста на идеята "Индивидуалното в плана на груповото; Различността - бъдеща норма" фондацията предлага квалификационен курс на тема "Различното възприятие и възпроизводство (РВВ) , дислексия -ТМ и др.":
Програма на квалификационен курс за Директори
Програма на квалификационен курс за РИО
Програма на квалификационен курс за Ресорни учители
Програма на квалификационен курс за Учители
Информация и Декларация за участие за Родители
Информационен лист във връзка с квалификационен курс на тема "Различното възприятие и възпроизводство /РВВ/ и дислексия", който се организира всяка неделя, реализиран от Фондация "Стела Богомилова" можете да почете тук...
Програмата “Превенция на Различното Възприятие и Възпроизводство (РВВ) - дислексия и др.” важи както за масово обследване по училища, така и за индивидуално (в офиса) диагностициране с цел актуално социологическо проучване в регионален и национален план.

Към 01.03.2012 г. са обследвани ученици от:

5 ОУ, 8 СОУ, 12 СОУ, 18 СОУ, 19 ОУ, 20 ОУ, 21 СОУ, 23 СОУ, 27 СОУ, 30 СОУ, 32 СОУ, 40 СОУ, 41 ОУ, 52 ОУ, 55 СОУ, 73 СОУ, 78 СОУ, 79 СОУ, 81 СОУ, 84 ОУ, 104 ОУ, 118 СОУ, 119 СОУ, 105 СОУ, 120 СОУ, 121 СОУ, 122 ОУ, 125 СОУ, 128 СОУ, 134 СОУ, 137 СОУ, 138 СОУ, 142 СОУ, 143 СОУ, 144 СОУ, 145 СОУ, 151 СОУ, 151 НСОУ и 141 ЦДГ

В хода на работата ни бяха организирани и квалификационни програми за преподаватели и родители. Работният процес е изпълнен с хармония и адекватно постигане на целите, на лице е удовлетвореност от страна на родители и преподаватели.

Kоригиращите програми при 35 % от децата, включени в краткосрочен план на коригиране (1-3 месеца), показват напредък в училищния резултат по държавния образователен стандарт минимум една единица повишаване на успеха.

NB! Програмата гарантира успех при задължително водещо изискване -всеки специалист да има комплексна специална подготовка и компетентности (сертифицирани):
 • психолингвистика
 • специалист по дислексия
 • лингвистика
 • педагогика с дългогодишна практика (в държавния образователен стандарт)
 • психология

  На 21 февруари 2012 г. Стела Богомилова гостува в "Часът на специалиста" при Милен Цветков в Нова телевизия. Бяха обсъдени революционните елементи в новопредложения закон за средното образование.

  увеличи


  увеличи

  Пълен запис на предаването можете да видите тук.
  Снимки можете да откриете в нашата галерия.

  Фондация „Стела Богомилова“ предлага ежеседмично съботно-неделни квалификационни курсове за родители и учители по програмата "Превенция на Различното Възприятие и Възпроизводство (РВВ)-дислексия и др.". За повече информация: тел : 0888 59 17 55; 0886 400 855
  На 26.11.2011 г. премина първи етап от квалификационната програма на 78 СОУ-гр.Банкя с участието на родители и учители. Предстоят втори и трети етап на квалификация. Завърши и първият етап на квалификация и в 125 СОУ "Проф. Боян Пенев" - София.
  Фондация „Стела Богомилова“ стартира поредица от 10 седмични динамични лекции (тренинги) по системата „ПЛОМТ“ с методите на уъркшопа, ролеви игри и симулации, психодрама.

  Водеща тема: „Аз владея живота си“
  Обучители: Стела Богомилова и Силвия Минчева
  Място на провеждане:
  в офиса на фондацията, гр. София, кв. „Лозенец“ ул. „Момин кладенец“ № 1, ет. 2
  Групи: до 10 човека

  Повече подборности тук...
  Регионален инспекторат по образованието - София-град [www.rio-sofia-grad.com]:
  Изх. № 9137-430/24.10.2011

  ДО
  ДИРЕКТОРИТЕ НА
  СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА,
  ДЕТСКИ ГРАДИНИ И
  ОБСЛУЖВАЩИ ЗВЕНА

  УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДИРЕКТОР,
  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

  Фондация „Стела Богомилова” от м. септември 2009 г. изпълнява глобален проект „Приятелска стая” с водеща програма „Превенция на дислексията” по системата ПЛОМТ. Програмата е официално подкрепена, съгласувана и с активното участие на водещи институции -

  Парламентарна комисия по образованието, Столична община и РИО – София-град. Тя има за цел да установи процента на засегнатите от дислексия в предучилищна и училищна възраст деца.

  Приложено Ви изпращам програмата за обучения и семинари през тази учебна година на фондация „Стела Богомилова”.

  Перспектива - след завършването на курса, участниците ще имат възможност да продължат квалификацията си в следните позиции:

  1 ниво – технически сътрудник и координатор по системата ПЛОМТ;
  2 ниво – специалист по превенция и диагностика на дислексията;
  3 ниво – специалист по коригиращи програми.
  За допълнителна информация можете да се обърнете към координатора на проекта: Даниела Чирийска, телефон за връзка: 0888 59 17 55.

  Ваня Кастрева
  Началник РИО, София – град
  Завърши работата по книгата "Аз различното дете", която представя дислексията като проблем и предлага коригираща програма за овладяването му. Тази книга е полезна за всички родители, учители и деца, които са се сблъскали с това състояние, както и за тези, които не могат за намерят отговор на въпроса: "Защо моето дете има проблеми в училище и не може да се справи с учебния материал?".
  Всички, които проявяват интерес, могат да се обадят в офиса на Фондация "Стела Богомилова", за да бъдат насочени към това как най-лесно да стигнат до това полезно четиво.

  Очите ни фокусират различни букви...

  Когато четем, очите ни фокусират различни букви в една и съща дума, вместо плавно да сканират страницата от ляво на дясно, както се предполагаше преди, предаде Ройтерс, като цитира британско изследване, представено на заседание, организирано от Британската асоциация за развитие на науката.


  Използвайки апаратура за следене на очите, екипът на когнитивния психолог Саймън Ливърседж от Университета на Саутхемптън (Великобритания) е гледал къде се насочва всяко от двете очи върху буквите в една дума. Учените са установили, че хората комбинират части от една дума, които се намират средно на две букви разстояние. Откритията на учените могат да доведат до създаването на по-добри методи за научаване децата да четат и за коригирането на дислексия.

  През последните 40 години учените смятаха, че когато четат, хората гледат с двете си очи една и съща буква в дадена дума. Като открили, че двете очи гледат различни букви в една и съща дума, специалистите проверили защо при това гледане не се получава двойно виждане. Тогава открили, че мозъкът слива сигналите от лявото и дясното око в едно-единствено ясно изображение.

  Откритието на експертите дава нова информация за движенията на очите и за начина, по който хората разбират писания текст.
  Психолонгвистично консултиране (по метода ПЛОМТ): Консултативният кабинет работи с лица от всички възрасти, чиито проблеми са изразени в личностно-житейски, семеен и образоватено-професионален план.
  [ 2014 г. ] Архив новини: [ за 2013 г. ] [ за 2012 г. ] [ за 2011 г. ] [ за 2010 г. ]


 • © Фондация "Стела Богомилова" София 1000 ул. Аксаков 1; тел. 0888 59 17 55; 0886 400 855;  Е-mail:stelabogomilova@abv.bg web-design by  @lvis
  Фондация
  Стела Богомилова